Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, enfekte olmuş ya da ileri derece çürümüş dişleri kurtarmak için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Dişin çekilmesine gerek kalmadan, tedavi edilmesini sağlayan kanal tedavisi hekimler tarafından oldukça sık kullanılan bir tedavi çeşididir.
Hekimin, hastaya kanal tedavisi uygulamak istemesinin bir çok nedeni olabilir. Ancak en sık karşılaşılan sebep, diş çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesidir. Bu durumunda çürük derinlere doğru ilerleyerek sinirlerde iltihaplanma meydana gelmesine sebep olur.
Bu noktaya gelindiğinde dolgu tek başına yeterli olmayacaktır, kişi ciddi şekilde ağrı yaşamaya başlayabilir. Meydana gelen bu ağrı kişiyi konforundan ve sosyal yaşantısından alıkoyacak boyutlarda olabilir.
Diş ağrısı genellikle gece saatlerinde şiddetini arttırır, bu da kişinin uyku düzeninin bozulmasına, yeterince dinlenememesinden kaynaklı olarak gün içinde ki yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bir durumdur.Kanal tedavisi, kişiyi yaşadığı şiddetli ağrıdan, dişi ise çekilmekten kurtaran ve kolaylıkla uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Kanal tedavisinde ilk olarak diş uyuşturulur, sert dokunun içindeki kök kanalında bulunan pulpa denilen yumuşak doku ve diş siniri çıkarılarak temizlenir ve hemen ardından dolgu yapılır. Böylelikle dişin tekrar kullanılması sağlanmaktadır. Eğer kişi kanal tedavisini yaptırmayı geciktirirse, dişin çekilerek tedavi edilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Kanal Tedavisi dişi öldürmez, kurtarır!
Halk arasında kanal tedavisinin dişi öldürdüğüne dair yanlış bir inanış bulunmaktadır. Bu inanış hiç bir şekilde doğruyu yansıtmadığı gibi, tam tersine kanal tedavisi dişi kurtararak kişinin dişini rahatlıkla , eskisi gibi kullanmasına olanak sağlamaktadır.
Gerçeği yansıtmayan diğer bir yanlış inanış ise kanal tedavisi yapılan dişin ömrünün kısaldığıdır. Doğru bir şekilde uygulanan kanal tedavisi, dişin eski fonksiyonuna geri dönmesini sağlar ve kişi doğru ağız bakımını yapar ve hijyenini sağlarsa kanal yapılan diş bir ömür boyu kullanılabilir.