Periodontitis Ve Tedavi Yöntemleri


Periodontitis Ve Tedavi Yöntemleri
Eklenme tarihi : 2022-10-26 12:06:50
Görüntüleme : 357

Ağız, insan vücuduna açılan bir kapı görevi görmektedir. Bu anlamda vücutta diğer bölgelerde ortaya çıkan ciddi sağlık sorunlarının çok erken bir şekilde belirtilerini gösterebilir. Buna bağlı olarak da 6 ay da bir diş kontrolü için diş hekimine gitmek çok önemli olmaktadır.

Periodontal hastalık, genelde kişinin bilgi sahibi olması gereken önemli bir rahatsızlık olmaktadır. Genelde bu hastalık, dişleriniz ve de diliniz dahil olmak üzere ağzınızın başka alanlarını da etkileyebilen bir çeşit diş eti hastalığı olmaktadır. Buna bağlı olarak, nasıl önlem alınacağı ve nasıl tedavi sağlanacağı konusunda bilgi edinmek son derece önemli olmaktadır.

Perodontitis Nedir?

Genelde diş eti hastalıklarından biri olan periodontitis aslında çok zorlu bir rahatsızlık olmaktadır. Jinjivit, diş eti iltihabı şeklinde başlamaktadır. Eğer, jinjivit tedavi edilemez ise periodontitis veya diş eti hastalığına dönüşmektedir. Bunun sonucunda da diş etinin iç katmanları dişlerden ayrılmaya başlamaktadır. Tüm bunların sonunda da dişin iki tarafında da cepler oluşmaktadır.

Diş fırçalama sırasında temizlenemeyen bütün kalıntılar boşluklarda birikmektedir, bunlar da diş etlerinde enfeksiyon ve diş eti çizgisinde çekilmelere neden oluyor. Diş eti çizgisi çekildiği zaman da cepler genişliyor, dişleri kaybetme durumu ya da ciddi ağız hastalıkları riskleri ortaya çıkıyor. Genelde periodontitis rahatsızlığının en baş şüphelisi plak olmaktadır.

Diş çevresinde plak meydana geldiği zaman, bu plak da diş etlerini enfekte etmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda diş eti hastalığına yol açmaktadır.

Agressive ve Kronik Periodontitis Nedir?

Agressive peridontitisin en sık görünen özelliği hızlı kemik kaybı olmaktadır ve kalıtımsal faktörlerle ilişkili olmaktadır. Kronik periodontitis ise, dişlere destek sağlayan dokularda bulunan enflamasyonun, büyük oranda ilerleyerek kemiğin yıkımına ve diş eti çekilmesine sebep olur.

Agressive ve Kronik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genel olarak, agressive ve kronik perodontitis küretaj flap tedavisi ile tüm bu rahatsız edici hastalıklardan kolayca kurtulabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığı zaman, flap operasyonu hastalıklı dokuları cerrahi bir şekilde eksize etmekte ve cep derinliklerini azaltmakta, kök yüzeyini de düzleştirmektedir. Son zamanlarda bu süreçte lazer uygulamaları sayesinde yüzey detoksifikasyonu yapılıp, tedavi başarısı da pekiştirilmektedir.

Küretaj ve Flap Operasyonları Nedir Nasıl Yapılır?

Genel olarak; agressive ve kronik perodontitis küretaj flap tedavisi aşamaları, başlangıçta periodontal tedavinin sonrasında cep derinlikleri 3 hafta izlenmektedir. Genelde, bu tedavi öncesinde subgingival küretaj, sonra da agressive ve kronik perodontitis küretaj flap operasyonunu yapılmaktadır. Tedavi aşamaları,

Ceplere ulaşabilmek için diş eti dokusuna bir kanatçık şeklinde kesi açılır.

Bu kesinin üzerinde oluşan hastalıklı dokular çıkarılıp, diş köklerinde kapsamlı bir temizlik için ortam hazırlanmış olur. Bu ortamdaki plak, tartar ve bunlara benzeyen tabaka oluşumları temizlenir ve kanatçık kapanır, bölge de mühürlenerek işlem tamamlanır.

 

Benzer Blog Yazıları