Gömülü Yirmilik Diş Ne Anlama Gelmektedir?
Yirmi yaş dişleri olarak da bilinen yirmilik dişler yetişkin dönemlerde en son çıkan diş olarak ta bilinmektedir. Çene kısmının arkasında yer alan azı dişleri anlamına gelen 20'lik dişler için genel anlamda sorun dişin mevcut çene yapısı ile uyum sağlayamaması durumudur. Dolayısıyla çoğu kişilerde ağrı ya da apse oluşumları gözlenmektedir. Bu sebepten ötürü 20'lik dişler genel olarak cerrahi operasyon ile alınmalı gerekli tedavi bu şekilde uygulanmalıdır.
Bu sorunun temelinde yatan sebep, 20'li dişlerin çıkabilmesi için çenede yeteri kadar alan oluşmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sorun aynı zamanda şiddetli ağrılara neden olurken çene yapılarında bozulmalara yol açmakta ve de diğer dişleri sağlık açısından kötü etkilemektedir. Bu nedenle 20'lik dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte hastaneye gidilip doktora mevcut diş yapısının gösterilmesi önem arz etmektedir. Şayet çene yapısı uygun, düzgün bir yapıya sahipse 20'lik dişin çekilmesi ile ilgili herhangi bir gereklilik söz konusu değildir.
Bazı öngörülmeyen durumlarda ise uygun olmayan çene yapısı sebebiyle yanlış açı ile çıkmalarından dolayı diş etlerine gömülü olarak kalmakta aynı zamanda bu durum dışarıdan bakıldığında anlaşılamayabilir. Bu durum kısaca gömülü yirmilik diş olarak tanımlanmaktadır. Özellikler bu tip vakalarda 20'lik gömülü diş ameliyatı gerçekleştirilerek sorun kökten çözülmektedir.
Gömülü yirmi yaş dişi olarak isimlendirilen bu dişler çoğunlukla kendisini ağrılarla belli etmektedir. Çene ve diş yapılarının olumsuz bir şekilde etkilenmemesi, apse sorunları ile karşılaşılmaması için yapılması gerekenler bir diş hekiminde randevu almak ve ardından diş yapılarını hekime kontrol ettirmektedir. Ancak düzenli bir şekilde yapılan diş muayenesi ile birlikte yirmilik dişlerin çıkması takip edilebilir.
Bu sayede doğru bir cerrahi müdahale ile sorun çözülmektedir. Hatta beklenmeyen bir olumsuzluk olması durumunda ani müdahale ile hem çene yapısı korunmuş olur hem de diğer dişler sağlık açısından korunmuş olmaktadır.
Yirmi yaş dişleri genel olarak bu isim ile ifade edilseler bile her zaman yirmi yaşlarında dişin çıkması gibi bir durum söz konusu değildir. Toplam sayısı dört tane olan bu dişler ortalama olarak 17-25 yaş aralığında çıkmaktadır. Bu yaş aralığında çıkmaması durumunda bile bu dişlerin olmadığı anlamına gelmemektedir.
Dişlerin pek çok zaman gömülü şekilde kalmaları nedeniyle kişilerde ağrıya sebep olmaması halinde yirmilik dişler fark edilememektedir. Bu sebeple gömülü dişlerin olup olmadığını doktor vasıtasıyla röntgen yapılarak bulunmaktadır. 17-25 yaş aralığında genç insanların yirmilik dişlerin çıkabileceği bölgede ağrı gibi hissiyatların mevcut olması nedeniyle bir doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.