Diş eti çekilmeleri nedir?
Diş Eti Çekilmeleri nedir? Periodontoloji- Tedavisi
Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihaplı hastalıklar periodontal hastalıklardır. Günümüzde diş kayıplarının altında yatan en büyük neden periodontal hastalıklar olup; erken dönemde teşhis ve tedavi edildiğinde diş kayıplarının önüne geçmeniz sağlanabilir. Periodontal rahatsızlıkların önlenmesi ve periodontoloji tedavisi doğal diş yapınızın korunmasını sağlar.
Öncelikle önlem almak açısından diş eti çekilmesi neden olur sorusunun yanıtlanması önemli. Yaş faktörü ile dikkat çekmeye başlayan bu problem, aslında küçük yaşlarda olan kişilerde de görülebiliyor. Bu durumda diş eti çekilmesinin nedeni strese bağlanabiliyor. Bunun dışında beslenme hataları da diş eti çekilme sorunun ortaya çıkmasında etken. Diş eti çekilmesinin neden meydana geldiği yönünde diş hekiminin araştırması son derece önemli. Neden olabilecek durumların ortadan kaldırılması ile tedavinin olması sağlanacaktır.
Gibi nedenler, diş eti çekilmesinin olmasına neden olabiliyor.
Diş eti çekilmelerine çözüm bulmak için en doğrusu, bu alanda uzman olan diş doktoruna muayene olmak. Hem en doğru şekilde müdahale edilmesi hem de direkt olarak bu durumun oluşmasında etken olan nedenlerin ortadan kaldırılması ile harekete geçilmesi son derece önemli.
Diş eti çekilmelerinde doktorların ilaç tedavisi ile tedaviye başlaması söz konusu. İlk olarak bu problemin ortadan kalkması için yapıcı şekilde hareket etmek gerekecek. Sonrasında ise doktor tarafından uygulanması daha doğru olan diş yaptırma müdahaleleri de olabilir. Tamamen hastanın durumuna göre karar verilecek olan tedavi yöntemi ile ilgili diş doktoru tarafından gereken yapılacaktır.
Periodontal rahatsızlıklar ilk dönemlerde diş eti iltihabı ile kendisini gösterir. İşte bu iltihaplara gingivitis denilmekte ve hastalığın erken döneminde kendisini gösterme belirtisi olarak bilinir. Gİngivitis kendisini dişe etlerinde kırmızı doku, kanama ve hacim olarak genişleme ile gösterir. Tedavi edilmediğinde gingivitis periodontitise ilerleyerek dişleri çevreleyen alveol kemiğinde ve diş etlerinde geriye dönüşsüz hasarlara neden olabilir.
Periodontal hsatalıkların daha da ilerlemiş safhası olan periodontitis, alveol kemiğinde ve diş etlerinde oluşan hasar sonucu periodontal cepler oluşturur ve böylece diş eti hastalıklarının kolayca ilerlemesine neden olur. Periodontitisin ilerleyen safhalarında dişler sallanabilir; daha da ilerler ise diş kayıplarına neden olur.
Diş eti rahatsızlıkları belirtileri, periodontal rahatsızlıkların erken dönemde keşfedilerek tedavi edilmesini sağlar. Periodontal rahatsızlıkların belirtileri arasında:
Bu belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız; en kısa sürede diş hekimine görünmenizde fayda vardır.