İmplant tedavisinin safhaları
İmplant tedavisi tanım olarak, ağızda eksik olan dişlerin yerine, çene kemiğinin içinde yerleştirilen titanyum vidalar ile yapılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Bu vidaların üstüne monte edilen kron; köprü görevi görmekte ve hastaya uygun bir şekilde diş protezleri bulunarak, eksik dişlerin doldurulma işlemi sağlanmaktadır.
Kemiğe yerleştirilmiş olan implantların daha sonra çene kemiği ile kaynaşması beklenir, ardından da üzerine doğal görünüme sahip dişler yerleştirilmektedir. İşlevsel olarak ya da görünüm bakımından doğal dişlerden bir farkı bulunmamaktadır.
İmplant tedavisinde hastanın gerekli uygun şartlara sahip olması gerekmektedir. İmplant tedavisi safhalarında ilk başta hastanın genel sağlık durumu sorgulanmaktır. Bu kontrol sonrasında implantların çenenin içerisinde nereye-nasıl yerleştirileceği belirlenmeli bu konuda da alt üst çeneyi gösteren bir film, kemik yapısını da üç boyutlu gösteren bir radyografik görüntü gerekmektedir. Bu incelemeler sonucunda da mevcut kemiğin İmplant için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
İmplant yapılacak olan hastanın genel sağlık durumu değerlendirildikten sonra; ağız içi muayenesi de yapılmaktadır. Ön planlama yapıldıktan sonra lokal anestezi ile işleme başlama aşaması devam etmektedir. Çene kemiğinde bazı yuvalar açılmakta ve sonra bu yuvalara implantlar yerleştirilmektedir. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra da dikiş atılarak işlem sonlandırılmaktadır. Operasyon yapıldıktan sonra;1 hafta sonrasında dikişler alınır ve kontrol muayenesi yapılır.
Genel olarak implant işlemlerinde işlem süresi, uygulanacak olan implantın sayısına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bir tek diş için implant süresi 15- 30 dakika olmaktadır. Kişinin yaşına bağlı olarak da 3 ile 6 ay implantın yerleşmesi beklenebilir. Tedavi aşamaları tamamlandıktan sonra protezlerin takılmakta, diş eti hazır durumda olduğu zaman da protezler yerleştirilmektedir. Hasta sonrasında hemen protez dişlerini kullanmaya başlayabilir.
İmplant uygulanan hasta, ilk günden başlayarak soğuk tampon uygulaması yapmalı ve sıcak gıdalardan, içeceklerden uzak durmalıdır. Bu dişleri de doğal dişlerinize baktığımız gibi fırçalama ile temiz tutmanız gerekir. Yaklaşık yılda bir röntgen çekilerek takip edilmesi de hasta için daha faydalı olur.